Dali Performance är en liten vindturbin installerad på ett trätorn

Dali Performance är en integrerad vindkraftslösning designad för maximal energiproduktion vid given rotordiameter. Turbinen installeras på ett design- och patentskyddat 12 m Dali XII trätorn.

Dali Performance är ett utmärkt val för många användningsområden. Turbinen kan leverera förnybar el till sommarstugor, villor, belysning eller annan elektrisk utrustning. Installationen kan nätanslutas eller användas fristående med batteri för att till exempel ersätta en dieselgenerator. Dali Performance kan installeras traditionellt på marken eller takmonteras tack vare turbinens tysta drift.

Ladda ner Dali Performance produktbroschyr eller fortsätt läs denna sida för att lära mer!


Generator & Turbinblad

Turbinen på Dali Performance har en generator med permanent magnet som begränsar rotationshastigheten till 250 rpm. Den lägre hastigheten förlänger turbinens livslängd och reducerar ljudnivån. Energiproduktion startar vid låga vindhastigheter på 3 m/s och vidhåller hög kapacitet även i mycket starka vindar. Turbinbladen är utrustade med ett passivt centrifugalsystem som optimerar bladvinkeln och därmed möjliggör fortsatt produktion i vindhastigheter där konkurrerande turbiner måste stannas.

Bladen är tillverkade med RTM-teknologi (Resin Transfer Moulding) baserat på polyestermaterial berikat med glasfiber. Resultatet är lättviktskomponenter med högre mekanisk hållfasthet. Genom att använda tillverkningsmetoder som baseras på de mest avancerade teknologierna som används i storskaliga vindturbiner kan bladens vikt reduceras till hälften och därmed utöka turbinens livslängd.

Dali Performance small wind turbine by InnoVentum

Hållfasthet & Prestanda

Dali Performance byggs för att hålla över 25 år i tuffa förhållanden såsom marina miljöer eller platser med särskilt hårda vindar. Vindturbinen kan producera energi i vindbyar upp till 60 m/s (Klass 1 enligt internationell standard IEC 61400-2), vilket klassas som orkanvindar. Den välbyggda och robusta utformningen gör att turbinen kan hantera de mekaniska belastningar som orsakas av uthålliga och starka vindar som återfinns vid särskilda platser med medelvindar på upp till 9 m/s. Energiproduktionen varierar beroende på installationsplats, till exempel 7 800 kWh/år vid medelvind på 6 m/s.


Korrosionsresistens & Vattentät Design

Dali Performance small wind turbine by InnoVentum

Dali Performance är designad för kustinstallationer. Alla turbinens metallkomponenter är ytbehandlade med marinklassat pulverlager för att uppnå ökat väderskydd. Våra trätorn klarar sig dessutom utmärkt vid kustnära områden eftersom trä inte korroderar vid ökad luftfuktighet.

Vindturbinen har en vattentät inkapsling för att blockera vatten och fukt. Utöver korrosionsskydd och komponenter i rostfritt stål använder turbinen också vattentäta packningar.


Certifiering

Vindturbinen är certifierad enligt alla ledande certifieringssystem

(vilket godkänner turbinen för alla existerande förmåner och finansiella stöd):

Microgeneration Certification Scheme (MCS) i Storbritannien

AWEA Certifiering i USA

Klass NK Certifiering i Japan


Teknisk Specifikation

  Dali Performance 3.0 Dali Performance 4.0 Dali Performance 5.5
Nominell effekt vid 12 m/s 3.0 kW (Topp: 4,5 kWp) 3.7 kW (Topp: 7,5 kWp) 5.5 kW (Topp: 9,5 kWp)
Årlig produktion 4m/s 1390 kWh 1895 kWh 2480 kWh
5m/s 2715 kWh 3700 kWh 5255 kWh
6m/s 4700 kWh 6390 kWh 8610 kWh
Rotordiameter 3.00 m 3.50 m 4.00 m
Fotavtryck, tornbas triangel, 3.51 m2
Ljudnivå 37 dB (A) på 60 m (8 m/s)
Tornhöjd 12 m

 


 Installationsprocess

Trätornet Dali XII i Dali Performance erbjuder en rad praktiska fördelar:

- Enkel transport tack vare modulär design och minimerad förpackningsvolym.

- Tyst drift tack vare naturlig vibrationsdämpning genom användning av träkomponenter och design med tre ben.

- Möjlighet att resa tornet utan att använda kran. En manuell eller elektrisk vinsch är tillräckligt för att installera tornet - perfekt för otillgängliga platser såsom öar och klippor.

I de flesta installationer använder vi skruvfundament vilket är ett mer miljövänligt alternativ till konventionellt betongfundament. Skruvfundament kräver ingen masshantering och erbjuder stora besparingar av både vatten och material. Om installationsplatsen är bergig är det möjligt att använda stålstavar som borras direkt i berggrunden. I de fall där betongfundament är oundvikligt erbjuder ett Dali XII trätorn en betongbesparing på 80% jämfört med ett rörformat ståltorn av samma höjd. Besparingen är en följd av att trätornet använder tre ben, vilket ökar motståndskraften mot vridmoment skapat av kraftig vind.


 Installationsexempel


 Foton och Artiklar

Fotogalleri på Flickr (högupplösta nedladdningsbara foton): Takmonterad Dali Performance på BTH


 Marknadsföringsmaterial